Mire lesz szükséged?

Philipsbotmixer840x

Mielőtt nekiveselkednél a nagy feladatnak, mesélek még egy fontos dologról. Most, gyermeked életének első kiskanálnyi almapüréjét készítve még nagyzolásnak tűnhet, de hidd el, később rá fogsz jönni, hogy milyen hasznos a megfelelő eszközökkel körülvenni magad a konyhában.

Biztos vagyok benne, hogy ahány háziasszony, annyi szokás, és ahány szokás, annyi konyhagép, úgyhogy az alábbi lista természetesen teljesen szubjektív, az én tapasztalataim alapján állt össze. Egyeztettem ugyan nagyjából félszáz anyukával, és egy-két eszköz kivételével mind ugyanazt tartották fontosnak, mint én. Jöjjön tehát az én listám:

A legszükségesebbek:

 • Botmixer:

HR1602_00-RTP-global-001(Fotó forrása: Philips.hu)

Egy jó minőségű! Erre valószínűleg csak legyintesz, ha van már botmixered a szekrényben. Én is ezt tettem. Még 2005-ben kaptam ajándékba egy jónevű márka alatt futó 300 W-os teljesítményű példányt, amit azóta mindössze háromszor használtam. Csinos vonalvezetésű kis masina, szerettem, hogy ott áll a konyhapolcon, mert szinte dísze volt a helyiségnek. Mint egy kis szobor. És alig használt, tehát biztos voltam benne, hogy a babapürék készítésére alkalmas lesz. Aztán, amikor a hozzátáplálás megkezdése hevében egy szabad délutánomon egymás után három pürét szerettem volna elkészíteni vele, egyszerűen leégett a motorja. Nem bírta a gyűrődést. Férjemmel együtt elmentünk a legközelebbi műszaki áruházba és hosszas tanakodás után megvettük az eggyel magasabb árkategóriájú, márkás botmixert, amiről feltételeztük, hogy a 650 W teljesítményével nem fog hamar cserben hagyni minket. Azóta napi szinten erős igénybevételnek van kitéve, és jól bírja, nagyon szeretem. Ami még fontos, hogy a választásnál érdemes a jövőre is gondolni, és aprítós mixert venni. Hogy az mire jó, arról lejjebb, az aprítógépnél részletesebben írok.

Itt kell megjegyeznem, hogy vannak, akik a botmixer helyett a turmixgépre esküsznek. Próbáltam használni, de nekem megnehezítette a folyamatot. A kisebb mennyiségű ételt nem vitte elég jól, mindig a kés alatti területen maradtak egyben a hozzávalók, valamint a tisztítása is sokkal macerásabb volt, mint a botmixeré, amit nagyjából csak betartottam a folyó víz alá. Ez csak az én tapasztalatom, ha neked a turmixgép szimpatikusabb, használd nyugodtan azt.

 • Szita:

P1250166_840

A passzírozáshoz. Sokak szerint régimódi dolog passzírozni. Én is próbáltam bizonygatni ezt, de be kellett látnom, akármennyire nem szeretem, időnként jobb, ha megcsinálom. Sokkal bársonyosabb állagú lesz tőle a püré, ami az első időkben fontos a babának. Szálas zöldségeknél (pl. zöldbab, paszternák, spárga) pedig elengedhetetlen a rostokat átpasszírozni, különben a baba öklendezni fog tőlük. Őszintén szólva én is azt tenném a helyében.

 • Jó kés, vágódeszka

Ugye, mondanom sem kell, mennyire fontos és mire jó?!

 • Hámozó:

Érdekes, hogy ebből a legjobbat a One Euro Market boltjaiban találtam. Filléres tétel, és tökéletesen siklik a zöldségeken. Ebből érdemes rögtön kettőt beszerezni, mert az egyik úgyis mindig mosogatásra vár.

 • Párolóedény párolóbetéttel (vagy gőzpárológép, vagy bambusz pároló)

P1250182_840

A gyümölcsök, zöldségek fémmel való érintkezéskor veszítenek élvezeti értékükből és vitamintartalmukból. Akár a védőnő vagy a gyermekorvos is azt tanácsolhatja, hogy a baba ételeinek készítésekor ne használj fém eszközöket. Én ezt viszonylag hamar megszegtem, az üveg almareszelőm eltörésének napján, ugyanis megvalósíthatatlannak éreztem, hogy ne használjak semmit, ami fém. Az üvegreszelő az almához megoldás, de sok más gyümölcshöz már nem. Az, hogy semmit ne reszelhessek a hagyományos konyhai reszelőn, ne használhassak botmixert, turmixgépet, de még késeket és villát se, túlságosan nagy vállalás lett volna számomra. Ugyanezért szokták ajánlani a bambusz párolót a fém párolóbetétekkel szemben, ami biztos nagyon jó, és el tudom képzelni, hogy sokkal ízletesebb és még akár vitamindúsabb is marad benne az étel, én mégis inkább maradtam a már itthon levő fém párolóbetétemnél, amit ráadásul a mosogatógépbe is be szabad tenni.

 • Aprítógép:

HR1602_00-D2P-global-001(Fotó forrása: Philips.hu)

Egyáltalán nem éreztem, hogy erre szükségem lenne, de mivel a kiválasztott botmixerhez ez is járt, bekerült a szekrényem mélyére. Ott lapult sokáig, és később, amikor a kisfiam már majdnem mindent ehetett (ez egy éves kora táján jött el, és hidd el, nincs az olyan messze, szélsebesen repülnek a hónapok), akkor került elő. Azonnal beleszerettem. Jelentősen lerövidíti a munkaidőt, akár csak egy hagyma felaprításakor is.
A legnagyobb hasznát az első születésnapi tortánál vettem, amikor házilag kellett mandulavajat produkálnom. Azóta pedig szinte minden másnap használom valamire, úgyhogy tényleg jó, ha van.

 • Mércés edény, amiben botmixelni is lehet

P1250184_840

Mi ezt is a botmixerhez kaptuk, még teteje is van, amivel lezárható, hűtőbe tehető, de természetesen más mércés edény is megteszi.

 • Szilikon spatula:

Nagy szerelmem, mert két mozdulattal ki lehet törölni vele veszteségmentesen az edényt. Legjobb, ha rögtön kettő is van belőle. Főzni is lehet vele, több esetben is használható fakanál helyett. Olcsón kapható pl. az IKEA-ban.

 • Jégkockatartó és kisméretű nylon zacskók a fagyasztáshoz

Ezek hasznosságáról a Bébiételek fagyasztása című bejegyzésemben írok részletesebben.

 • Kis edénykék a tároláshoz, etetéshez + műanyag kanalak

P1250187_840x300

A kórházban kapott promoboxban található Avent tárolópohárkával nekem meggyűlt a bajom. Nem szeretnék senkit sem lebeszélni róla, hiszen lehet, hogy másnak éppen az válik be, de mi hamar váltottunk, méghozzá a Tommee Tippee edénykéire (nem szponzorált tartalom, tényleg bevált). A fagyasztásról szóló írásomban ezekről az edényekről is írok. Kisebb és nagyobb mennyiségekhez is ez a márka vált be. Tányérként is Tommee Tippee-t használunk, a háromszög aljú színeseket azonnal megkedveltük, de Artúr 1 éves kora felett, amikor már darabos ételeket is elkezdett enni, bevezettük az osztott tányérokat is.
A műanyag kanalak cserélődnek leggyakrabban, szerintem. Az első időkben jó, ha kicsi fejűvel etetünk, mert a baba szája is és a belapátolandó mennyiség is kicsi. Aztán egyre nagyobb igény keletkezik az öblösebb, mélyebb kanalakra, amelyekről nem folyik le sok főzelék. Majd a szélesebbre, amiről a darabok sem potyognak le (pl. rizsszemek), és végül be-beköszön az étkezésekbe a tompított hegyű, műanyag kisvilla is. A kanalakból bevált nekünk az Avent is, később a Tommee Tippee, de van több fajta márkából is itthon, és más-más ételekhez mindig más fajtát használunk.

Ezen kívül ajánlom a Bébispenót Webshopot, ahol jó minőségű, kedves-aranyos mintájú evőeszközök, tányérok, termoszok és sok egyéb kellék közül lehet válogatni.

Ami nem létszükséglet, de jó, ha van:

 • Üvegreszelő:

A szükségességéről nem vagyok meggyőződve. Nekünk rövid ideig volt, aztán véletlenül eltörtem. Nem pótoltam és nem hiányzik. Az almát is ugyanúgy botmixerrel pürésítettem, mint bármelyik másik zöldséget vagy gyümölcsöt. Ha te mégis úgy érzed, üvegreszelő nélkül nem élet az élet, akkor szerezz be egyet. Bababoltban kapható.
Az almát üvegreszelőn ajánlják reszelni, mert úgy őrzi meg leginkább a vitamintartalmát, de ahogy azt fentebb már írtam, én ezt a szabályt nem tartottam annyira fontosnak és hamar megszegtem.

 • Partedli:

Az én kisfiam az első 16 hónapban szinte maszatmentesen evett, úgyhogy a partedlit csak hírből ismerte. Aztán, egyszer csak elkezdett nagyon maszatolni, de akkor már nehéz volt rávenni, hogy hagyja a nyaka köré tenni azt a szilikon izét, vagy akár csak egy textilt. Naponta sokszor átöltözős család lettünk. Van, aki máshogy dönt, és felteszi a gyerekére a partedlit minden étkezésnél, akár van kosz, akár nincs. Ha születik még gyerekem, esküszöm, kipróbálom én is.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.