Mit kell tudni az üveges bébiételekről? – Interjú

Én a Bébispenót oldalon főleg a házi készítésű ételek mellett teszem le a voksomat, de velem is előfordult, hogy a rohanósabb napokon vagy utazás közben a bolti bébiételekhez nyúltam. Megvan a létjogosultságuk, abszolút. Molnárné Végh Zsuzsanna üveges bébiétel specialistát faggattam arról, mit kell tudni a bolti kínálatról.

Molnárné Végh Zsuzsannával az ’Előke – hozzátáplálásról mindenkinek’ 2017. július 1-jei rendezvényén ismerkedtem meg. Zsuzsi üveges bébiétel specialistaként adott elő a rendezvényen, amelyet társával ő is szervezett. Tudását a Hamikalauz oldalon is megosztja. Olyan információk birtokában van ebben a témában, amelyek minden kisbabás szülőnek hasznosak lehetnek, ezért meghívtam egy interjú erejéig ide a Bébispenótra.

Molnárné Végh Zsuzsanna és kislánya, Lili

Molnárné Végh Zsuzsanna és kislánya, Lili

Zsuzsi, kinek és milyen élethelyzetben ajánlod a bolti bébiételeket?

Rengeteg olyan élethelyzet van, amikor praktikusak tudnak lenni az üveges bébiételek.

  • Mint ahogy te is említetted, utazáskor, ha meg kell etetni útközben a gyerkőcöt, pláne kánikulában. A vákuumzárásnak köszönhetően hosszú ideig elállnak, így nem kell a hűtésükről gondoskodni.
  • Amikor vendégségbe mentek, akkor is jól jöhetnek. Nem kell megkérned a vendéglátótokat, hogy külön főzzön a gyermeketekre; különösen akkor praktikus, ha valamire allergiás a kicsi.
  • Új ízek bevezetésekor, ha éppen nem tudsz hozzájutni a bevezetendő gyümölcshöz vagy zöldséghez. Amennyiben nincs idénye valaminek – például sárgarépa – akkor egyes szakemberek nem is javasolják annak bolti megvásárlását, mert nagy valószínűséggel primőr áru. Néhány zöldségféle esetében nagyon ügyelni kell azok elkészítésére, hogy biztos ne maradjon vegyszermaradvány rajta vagy benne, például cékla.
  • Aztán akkor is jól jön, ha te magad nem szeretsz valamit, nem főznél egy teljes adagot belőle a családnak, de a babáddal szeretnéd megismertetni.
  • Vagy például ha nem vagy biztos valaminek a szakszerű elkészítésében, akkor is praktikus. Például a halas üveges bébiételek biztosan szálkamentesek; illetve ha nem szeretnél kis mennyiséggel pepecselni, például a hús bevezetésekor pár gramm csirkepüré elkészítése körülményes lehet.
  • Akkor is jól jöhetnek, ha netán egyáltalán nem fogadja el a gyermeked az általad főzött ételeket. Van olyan ismerősöm, akinek nagyon rossz evő a gyermeke és a hozzátáplálás kezdetekor örült, ha legalább az üveges bébiételekből evett valamennyit.

Szerinted helyes-e, ha valaki csak a bolti bébiételeket adja a babájának? Kihatással lehet-e a baba egészségére?

Mindenkinek más az élete, a mindennapjai, a teherbírása. Van, aki imád sütni-főzni, van, akinek elég a háztartás és a gyermeknevelés. Neked kell érezned, hogy te milyen vagy. A lényeg, hogy csak olyat csinálj, amiben jól érzed magad és nincs lelkiismeret-furdalásod. Nem vagyunk egyformák. Ettől nem lesz senki jobb vagy rosszabb anya.

Mind az üveges, mind a saját készítésű bébiételekkel biztosítható az egészséges táplálkozás. Ártani egyik táplálási móddal sem fogsz a babádnak. Természetesen ügyelve az alapvető hozzátáplálási szabályokra, azaz, hogy mikor mit lehet adni.

És az ízlésére? Fogja-e még szeretni a házi ételeket vagy a bölcsődei, óvodai menza ízeit?

Ezt nem lehet előre tudni. Előfordulhat, hogy ha a babád rendszeresen üveges bébiételt eszik, akkor később nehezebben fogadja el a főztödet, lassabban ismerkedik meg a gyümölcsök, zöldségek valódi formájával. Ugyanakkor van, akinek egyáltalán nem okoz gondot később elfogadni a házi ételeket vagy a bölcsi, ovi ízeit. Például az én kislányom a hozzátáplálás elején a tél kellős közepén jó pár üveges bébiételt kapott, mégis hamar átállt a család főztjére, illetve a bölcsödében is mindent megeszik a mai napig. 🙂

Ha nem szeretnél kockáztatni, mindenképp próbáld megismertetni a házi készítésű ételekkel a gyerkőcöd, eleinte akár keverheted is az üveges bébiétellel!

Milyen törvényi szabályozás vonatkozik a bébiételek életkori besorolására?

A csecsemők és kisgyermekek számára készült feldolgozott gabona alapú élelmiszerekről és bébiételekről szóló 35/2004. (IV. 26.) Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium rendelet előírja, hogy a bébiételek jelölésének az élelmiszerekre vonatkozó általános előírásokon kívül tartalmaznia kell az életkor megjelölését, amelytől kezdve a gyermeknek adható; ez nem lehet 4 hónapos kor alatti. Amennyiben a bébiétel 6 hónaposnál fiatalabb csecsemőnek is adható, a bébiétel jelölésének tartalmaznia kell a glutén jelenlétének vagy a glutén mentességének jelölését.

Kanalak fektetve

Ha egy bébiétel allergéneket tartalmaz, pl. apró magvas gyümölcsöket, és az üvegen 4 vagy 6 hónapos kortól ajánlják, akkor nyugodt szívvel adhatjuk a babánknak?

Sok Facebook csoportban láttam olyan hozzászólásokat, hogy nyugodtan adták a pici babájuknak az apró magvas üveges bébiételeket, mert a gyártók kivonják belőlük az allergéneket. Én személy szerint nem tudok róla, hogy bármely bébiételgyártó lenyilatkozta volna ezt hivatalosan is. Illetve nem csak a magvak allergizálhatnak. Ezért inkább óvatosságra intek mindenkit és az apró magvas üveges bébiételeket maximum 7-8 hónapos kortól javaslom, de akkor is csak abban az esetben, ha nincs allergiás hajlam a családban. Ugyanis egy súlyos allergiás reakció akár halállal is végződhet és a mentő nem biztos, hogy kiér 5 perc alatt. Van egy csomó más üveges bébiétel, amit ki lehet próbálni az apró magvasak helyett.

Mit tanácsolsz, milyen bébiételeket részesítsenek előnyben a szülők?

Elsősorban BIO bébiételeket javaslok, mert azokat még szigorúbban ellenőrzik. A Magyarországon forgalmazott márkák szerencsére szinte mind biok, vagy van bio termékcsaládjuk. A bio termékeken minden esetben fel kell tűntetni a HU-ÖKO-01 jelet.

Érdemes odafigyelni a 100 gr-ra vetített gyümölcs-, illetve cukortartalomra is. Vannak már kifejezetten olyan gyártók, akik csak hozzáadott cukor- és sómentes bébiételeket gyártanak. A hozzáadott cukrot tartalmazó bébiételek esetében arra ügyelj, hogy ne add rendszeresen!

Kanalak_korben

Milyen jelöléseket érdemes még figyelni az üvegeken?

Mindenképp olvasd el a részletes összetevőket, hogy biztos ne legyen benne olyan, amit még nem vezettél be vagy nem ehet a gyermeked. Ilyen lehet például a tejszármazékok vagy a glutén.

Az örök kérdés: tényleg bio a bio? A bébiételek esetében mennyire szigorúan ellenőrzik az alapanyagokat?

Az Európai Unióban a bébiételeket csak akkor szabad bio jelöléssel forgalmazni, ha a rájuk vonatkozó közösségi és haza jogszabályok betartása mellett, az állam hatósági kontrollja alatt működő ellenőrzési rendszerben állították elő, és rendelkeznek ezekről igazolással.

Magyarországon a bébiételek tekintetében a HU-ÖKO-01 jelet adó Biokontroll Hungária Ellenőrző és Tanúsító Nonprofit Kft. jogosult igazolni, hogy egy termék megfelel az uniós követelményrendszernek. A Biokontroll ellenőre jegyzőkönyvben rögzíti a termék előállításának folyamatait, azok előírásoknak való megfelelőségét, és ha mindent rendben talál, akkor kiadja a hologrammal és egyedi azonosítóval ellátott tanúsítványt, ami nélkül nem kaphatna egy-egy termék HU-ÖKO-01 jelet. Szóval igen, a bio tényleg bio.

Köszönöm a beszélgetést!

***

Én itt a Bébispenót oldalon a Holle bio bébiételeket árusítom. Azért ezt a márkát, mert ezt tartom a legjobb minőségűnek. Amellett, hogy bio, még demeter minősítéssel is rendelkezik, ami egy magasabb szintet jelöl a biotermékek palettáján.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük