Pürék keverése – 4-6 hónapos

baby food

Amikor már jó néhány zöldséget és gyümölcsöt bevezettünk, elkezdtem keverni őket. A 2-3 alapanyagból álló pürék új ízeket hoznak a baba életébe, és a mamáéba is, hiszen kezdődhet a kreatív időszak. Mivel már egyesével bevezetett hozzávalókkal dolgozunk, akár emelhetjük is így az étkezésenkénti adagot. Az allergiás tünetek miatt már nem kell annyira izgulni, de azért továbbra is figyeljük a gyerek reakcióit! Például közel sem biztos, hogy amit kis mennyiségben könnyen meg tudott emészteni és semmiféle gondot nem okozott nála, az nagyobb adagnál sem fog. Valamint az sem tuti, hogy a te babád már készen áll a mennyiség növelésére. Kísérletezz, légy türelmes, és figyeld a jelzéseit!

Ha nyitottnak látszik, és nagyobb adagot is elfogad, akkor szabad a pálya, sok ízkombinációval próbálkozhatsz. A párolást nyugodtan lehet egy lépésben csinálni, tehát pl. nem külön a burgonyát és külön a répát, hanem mehetnek egyszerre az edénybe! A sütéssel készülő zöldségek ugyanígy, a cékla és a sütőtök teljesen jól elvannak együtt a sütőben.

Én be voltam sózva a hozzátáplálás elején, mindenféle nagyon finomat meg szerettem volna mutatni Artúrnak, és nem unottan minden nap ugyanazzal kínálni. Ha viszont valakinek úgy kényelmesebb, hogy ugyanazt adja több napig, ne legyen lelkiismeret-furdalása! A babák nem igénylik, hogy minden étkezésre mást kapjanak. Jobban szeretik a megszokott dolgokat és az ismétlődést, mint azt, ha folyton valami újjal szeretnénk elkápráztatni őket. Egyáltalán nem gond tehát, ha 2-3 napig ugyanazt eszik. Később, amikor a nehezebben emészthető, puffadást okozó ételek is bejönnek a képbe (akár már a zöldborsó is ilyen lehet), majd figyelni kell azért, hogy ne egye három napig reggel-délben-este azt, mert akkor biztosan durva hasfájás fogja gyötörni.

Ízkombináció ötletek:

bébiétel / Forrás: https://www.flickr.com/photos/stevendepolo/5394486036/in/photostream

Alma bármivel: Az alma az egyik Jolly Joker. Szinte bármivel keverhető, finom lesz. Alma-cékla, alma-burgonya, alma-fehérrépa, alma-körte, alma-meggy, alma-banán, alma-őszibarack stb. Egyszer még lilakáposztával is mixeltem.
Az őszibarack bevezetéséről nem írtam külön bejegyzést, mert amikor ezeket a sorokat írom, tél vége, tavasz eleje van éppen. Ilyenkor nincs szezonja a baracknak, ezért frissen nem lehet hozzájutni. Különösen jó minőségűhöz nem. Lehet, hogy te előrelátó voltál, és már nyáron lefagyasztottál azokból a gyümölcsökből, amik ilyenkor már nincsenek, ebben az esetben tiéd a Tökéletes Anya Díj, és a barackkal telipakolt fagyasztó… csak ki kell olvasztani és mehet! Aki nem volt ilyen szorgalmas, annak marad a várakozás, vagy ahhoz folyamodik, amit én tettem annak idején: vesz egy-két üveg bolti barackos bébiételt, és azt adja. Én ezt csináltam, hogy a barack ne maradjon ki, de ha újra kezdeném, inkább átugranám vagy előre eltennék belőle. Nem hiszem, hogy a hónapok óta üvegben álló, agyon feldolgozott, a barack ízére alig emlékeztető bébiétel fontos, szerintem nyugodtan kimaradhat ilyen esetben egy-egy gyümölcs bevezetése, ha nem tudunk belőle frisset vagy fagyasztottat beszerezni.

Meggy-gesztenye, meggy-őszibarack: Bio meggyet lehet kapni télen fagyasztva a bővebb kínálattal rendelkező bioboltokban és a biopiacon. Én a piac mellett még a Mammut I.-ben található biozöldségesnél és a XI. kerületi Szabolcska Mihály utcai Nap-Ra boltban is szoktam látni. A meggyet természetesen ki kell magozni, vagy ha fagyasztott, akkor magozottat venni. Legjobb lenne a héját is leszedni, de én rajta hagytam, mert hatalmas meló lett volna megszabadítani tőle a szemeket.

Gesztenyéből is kapható bio a bioboltokban. Amennyiben az nem elérhető a számodra, akkor ajánlom az Intersparban kapható cukor- és mindenmentes gesztenyemasszát.

Cékla-édesburgonya, cékla-sütőtök: Ha eszi a gyereked a céklát, akkor érdemes keverve is adni, így kis mennyiségben több ételbe is bele lehet csempészni. Remek vasforrás.

Sütőtök-sárgarépa, sütőtök-édesburgonya: Nálunk ezek voltak a tuti befutók. Sütőtök nagyjából bármivel. Imádta.

Dúsítás

Ilyenkor már el lehet kezdeni a pürék sűrítését is. A gyümölcsökhöz és a hüvelyesekhez én egy kis rizspelyhet tettem, a zöldségekhez burgonyát, mert nekem valahogy így passzoltak ízben, de csinálhatod máshogy is. A rizs és a burgonya is Jolly Joker, szinte bármihez keverhető alapanyag.

Régen rizsnyákot főztek, mostanában a dobozban kapható rizspehely az elterjedt. Én is az utóbbit használtam. Lehet kapni biot a DM-ben is, de még jobb a Demeter minősítésű Holle pehely. A Demeter minősítésről tervezek írni egy bővebb cikket is. A Holle pelyheket már innen, a Bébispenót webáruházából is meg tudod rendelni.

Mit milyen arányban?

Na, ez a kemény! Amikor csak egy kis répát kell párolni és egy kis burgonyával keverni, de valahogy sehogy nem jön ki, hogy ne legyen túl híg, túl sűrű és túl burgonyás se. Simán el lehet játszadozni ezzel egy fél óráig (mármint a hámozás, párolás, pürésítés után), sajnos.

Végigcsináltam így sok hónapot, aztán inkább rászántam az időt, teszteltem, méricskéltem, és végül táblázatba rendeztem az eredményt. Az arányokról letölthető alaprecept táblázatot készítettem, amelyet az Alapreceptek című bejegyzésből lehet letölteni. Remélem, neked is hasznodra lesz!

 

 

17 thoughts on “Pürék keverése – 4-6 hónapos

  1. Szia! Kérdésem lenne hogy szerinted érdemes a bolti gesztenyemasszát kisebb kockákra vágni és úgy be a fagyasztóba? Hogy csak 1-1 kockát kivenni ami éppen kell… Szerinted? Illetve hagyományos masszát adhatok-e vagy csak a mindenmentest? Válaszod köszi! 🙂

  2. Zita, szerintem jó ötlet, hogy kockázva fagyasztod a gesztenyemasszát. Az Intersparban lehet kapni mindenmentest, vagy bioboltokban biot. Szerintem érdemes azt venni, mindenből érdemes a jobb minőséget és az adalék-, színezék-, cukormenteset adni egy kisbabának. Erről több cikkemben is leírtam a véleményem, pl. a Miért bio? címűben.

  3. Márkára melyik gesztenyére gondoltál? Sokféle van nálunk Spar-ba. Köszi! Zita

  4. Azt hiszem, hogy a saját márkásuk. Nem tudom pontosan, nem szoktam ott vásárolni, csak tudom, hogy kapható ott mindenmentes.
    A Maroni márkának is van bio gesztenyemasszája (az cukrot tartalmaz), illetve natúr fagyasztott gesztenyéje, abban nincs semmi, csak gesztenye, de az nem massza (még). Talán az is kapható a Sparban.

  5. Én meggyel és némi folyadékkal pürésítettem. De jó pulykahússal is, ugye, gesztenyés pulyka. 🙂 Adhatod némi banánpüréhez villával összenyomkodva. Ugyanúgy, ahogy a gesztenyepürét csinálnád, valami folyadékkal krémesebb állagúra érdemes keverni. Gyümölcsök mellé is el tudom képzelni. És persze kelbimbóval, de az valószínűleg még korai a kicsidnek.

  6. Köszi a válaszod, tiszta profi leszek! 😛 6hós a picurom, épphogy csak elkezdtük az almát 2hete, mostmár barackkal próbálkozunk. Nem igazán jön be idáig semmi. 🙁 Nyammogja, de nem úgy tűnik hú de ízlene neki. Néha félek is tőle semmit se fog megenni. Cicifüggő. 😀 Sok idő míg rááll valamire szerinted? Nagyszülők már azzal jönnek keverjek darált kekszet az almába, meg hogy cukrozzam, de eszem ágába sincs. Gyerekkoromba szétcukrozva adták nekem a gyümit, meg se eszem ma már sehogy a gyümölcsöt! Vitaminokat szedek, nekem mind savanyú. A zöldségeket viszont imádom… Nem akarom ugyanazt elrontani a fiamnál.

  7. Jaj, el ne kezdd cukrozni! 🙂 Majd megszeret mindent,nem kell siettetni, es ne aggódj, fog enni. A sajat ritmusaban. Van olyan gyerrk, aki csak 1 éves kora utan kezd erdeklodni az etelek iránt, es olyan os, aki hallani sem akar purekrol meg kanalrol, nekik a blw módszer jon be. Egy ötlet: ültessétek az asztalhoz, amikor ti is esztek, és ha látja, milyen jóízűen falatoztok, egyszer ő is kedvet kap majd.

  8. Még valami, ezt nem a babának, hanem neked cimzem .
    En is mindent cukrosan kaptam gyerekkoromban, sokaig nem ettem meg siman a gyumolcsoket. Aztan egyszer valaki mondta, hogy a cukorrol leszokni 2 het. Annyit kell kibirni nelkule, utana mar nem fog hiányozni. Kiprobaltam es tenyleg. Azota fele annyi cukor kerul a kavemba, minden mast meg mashogy edesitek. A regi cukraszsutemenyekre ra se tudok nezni mar. Borzaszto gejjek. Szerintem vagj bele, megéri leszokni. A cukorrol szóló 2-3 bejegyzesem is segit, hogy mit mivel tudsz edesiteni, es mi az, amit nem kell egyaltalan.

  9. Csinálgatom ezt amit írsz, össz-vissz cukorbevitelem a kávémba van, meg az almalébe amit imádok. Édességet, péksütiket én se eszem már. 🙂 Szacharin-nal próbálkoztam egy ideig, de lássuk be nem a legfinomabb helyettesítő.A gyümikkel néha próbálkozok, de ez valami mélyen gyökerező dolog lehet nálam, nem megy, egy gerezd mandarin kifordul a számból. A dinnyéből 1-2 szelet néha jöhet, de kb ennyi. Ja az aszalt gyümiket viszont szeretem, na ezt rakd össze. 🙂 Mindegy is, a picurom a lényeg. Hát remélem majd enni fog, nagyon a szívemen viselem a dolgot. A meggy mirelit legyen a gesztenyéhez (ha épp nincs friss) és előző nap hűtőbe rakva fagyasszam ki vagy hogy? Sorry a sok kérdésért, nem igazán tud segíteni senki. :-/ Azért is örültem annyira ennek az oldalnak, mert már a gutaütés kerülgetett, hogy most akkor mi van? Hogy kell és mit lehet?? (A védőnő-gyerekorvos tojik bele az egészbe.) Ja azt kihagytam eszünk a babám mellett, nagyon érdekli, megáll a játék a kezébe, kinézi a kaját a számból. xD

  10. Az jó, ha szereted az aszalványokat, azzal lehet legjobban leszokni a cukros édességekről. Amikor csokira, sütire vágysz, egyél egy marék aszalt gyümölcsöt magokkal (diákcsemege, aszalt szilva mandulával meg ilyenek). Elmulasztja.
    Hát, amíg nincs friss meggy a piacokon, addig fagyasztott a legjobb. Előző nap átteszel a hűtőben pár szemet, másnap össze tudod botmixelni.
    Igen, tudom, hogy be lehet golyózni, ezért is hoztam létre az oldalamat. Amiben tudok, segítek. 🙂

  11. Szia!

    Most kezdtük a ht, kisfiam tejfehérje allergiás (csak gyanú, remélhetőleg kinövi 🙂 ) eddig úgy gondoltam, hogy nagyon jó sűrítő anyag lesz a rizspehely, de most olvastam, hogy magas az arzéntartalma a rizsnek ezért nem ajánlatos sokszor adni. Mi a megkötés, hányszor lehet adni egy héten? Amúgy lassan 6 hónapos a delikvens. 🙂

  12. Kedves Adri!

    Én úgy érzem, ez a rizs téma túl nagy aggodalmat váltott ki, “túltolták”. A rizs azért nem mumus, rengetegen fogyasztják a világban nagy mennyiségben is, a magyar ételekben is gyakori, az anyák szervezete szokva van hozzá, így a babákénak sem olyan újdonság, mintha egy másik éghajlat ritka alapanyagát fogyasztanák. Ettől függetlenül semmit sem szabad túlzásba vinni, én úgy gondolom. A hozzátáplálás során az egyik cél, hogy minél több dologgal megismertessük a babát a fogékony időszakában, figyelve a reakcióit. Ezért én általában 2-3 féle gabonapelyhet tartottam itthon, azokat váltogattam sűrítőanyagként is. A gyümölcsökhöz lehet pl. zabkásapelyhet keverni, a zöldséges ételekhez kölespelyhet, rizspelyhet, 3 mag kása pelyhet, ha majd már bevezettétek a glutént, és akkor még ott a búza, és persze a burgonya is. Szerintem érdemes változatosan adni őket.

  13. Szia.
    Mikortol erdemes suriteni az eteleket rizzsel-burgonyaval?
    Kb 1 honapja kezdtuk a HT t kb 50-70 g okat eszik meg de en eddig csak gyumolcsoket vagy zoldsegeket adtam neki surites nelkul. Persze ha epp burgonya volt valamiben akkor kapott azt.
    Miert kell egyaltalan ez, miert nem eleg siman a gyumolcsok vagy zoldsegek?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.