Újratölthető ételtasak – Mennyit spórolhatsz vele?

Photo by Markus Sommers, www.markussommers.com

Biztos te is ismered a tasakos, kiszopogatható bio gyümölcspüréket. Az én fiam, Artúr nagyon szereti őket, szinte naponta kap egy tasakkal. Igyekszem változatosan vásárolni neki, pl. most találtam olyat, amiben spenót is van. Havi szinten viszont elég sokat költünk erre a kis „nyunnyogatóra”, ahogy Artúr elnevezte magának. Ezért örültem, amikor megismertem a Squiz újratölthető tasakjait. Olvasd el a tapasztalataimat vele! 

squizA tasakos gyümölcspürék úgy kerültek az életünkbe, hogy megoldást kerestem a gyorsan felkapható, táskába rejthető, bárhol kulturáltan elfogyasztható, nem maszatolós, nem kanalazós ételre, ami úgy finom, hogy közben egészséges is. Egy olyan magyar kismama ajánlotta, aki sokat és hosszan utazik kisfiával, mert külföldön laknak. A hosszú autós-repülős-vonatos utakra pedig tökéletes megoldás lett a tasakos gyümölcspüré.

Mi is rákaptunk, bár ritkán hagytam el Artúrral Budapest határát, de nagyon jól jött ez a szipkázható uzsonna bárhova. Amikor a leglehetetlenebb helyen és helyzetben tört rá, hogy ő most azonnal enni akar valamit, csak előkaptam és odanyújtottam neki.

A gond csak az, hogy ezek a cuccok nem olcsók. A bio tasakos gyümölcspürék darabára 220-400 Ft között mozog, ami azt jelenti, hogy kilós áruk 2500-4000 Ft. Egy egyszerű gyümölcspürének!

Annyi kereskedelmi ismeretem már bőven van, hogy gyorsan rájöttem, itt bizony elsősorban a csomagolást és a polcpénzt kell megfizetnie a vásárlónak. De nem csak az ára miatt fontos odafigyelni, a környezetvédelmi szempontok sem elhanyagolhatóak. Manapság, a zero waste-re (hulladékmentességre) törekvő háztartásokban alap a többször használatos, újratölthető tasakok használata.

squiz-gyumolcspure-tasakKülönleges, cuki, takarékos megoldás

Aztán rátaláltam a Squiz újratölthető tasakra, ami erre a problémára a legjobb megoldás.

A tasakok kb. 50x újratölthetőek. Kiváló minőségűek és sok kedves minta közül lehet választani. Tisztításuk egyszerű (többször kipróbáltam már).

Ami a legjobb: mindig tudom, mi került bele. Ha épp a céklát vagy a spenótot favorizálom, akkor abból teszek bele többet, de egy egyszerű almapürével is megtölthetem.

howto
Számoljunk!

Úgy gondoltam, kiszámolom, mennyi pénzből lehet otthoni töltéssel naponta ilyen tasakos gyümölcspürét tartani magunknál. Nem tudok egyetlen számot mondani, hiszen sok múlik azon, milyen alapanyagokat használunk. A banán sűrűbb, mint pl. a kivi, így súlyra nehéz összehasonlítani a bolti és az otthoni árát. Ha joghurtot teszünk a tej helyett, akkor is más lesz a súlya az ételnek, és a költsége is. Természetesen az sem mindegy, ki honnan szerzi be a gyümölcsöket, az útszéli zöldséges, a hipermarket gyümölcsrészlege és a biopiac árai nem azonosak.

Mennyit spórolhatsz?

Egy egyszerű gyümölcspürével tesztelve azonban megmutatom, milyen árkülönbség van a bolti és az otthoni töltés között:

squiz2_mehecske_nyuszi1.verzió

A teszt gyümölcspüré bio gyümölcsökből készül, mivel a bolti is általában bio:

Hozzávalók:

2 db bio alma, összesen 250 g héj és magház nélkül (125 Ft)
2 bio banán 2×120 g (180 Ft)
ásványvíz vagy babavíz a megfelelő állag eléréséhez, 2 dl (max. 40 Ft)

Összesen: 510 g lett (345 Ft)

Ez azt jelenti, hogy 1 kg ebből a püréből 676 Ft-ba kerül.
1 megtöltött tasak súlya: kb: 110 – 132 g között mozgott.
Tehát 1 tasak kb. 74-89 Ft közötti költséggel készíthető el.

(Ha az egyik almát lecseréljük barackra vagy körtére vagy szilvára vagy szőlőre, természetesen más-más árat kapunk, ez itt csak egy egyszerű példa.)

A tasak ára 1890 Ft (többdarabos csomag esetén alacsonyabb), ez kb. 50x használható. Egy használat tehát 37,8 Ft-ra jön ki.

Ha mindezt összeadjuk, 127 Ft-ból van egy bio tasakos gyümölcspürénk (110-132 g-os). Míg a boltban akciósan is 229 Ft egy ilyen (aktuális DM-ár), és az csak 90 g-os.

squiz-tasak-1

img_20160828_1006172. verzió

Ha nincs időnk vagy lusták vagyunk magunk készíteni a pürét, lehet kapni az élelmiszereket is áruló drogériákban is üveges bio gyümölcspürét. Én egy ilyen nagy üveg almapürét vásároltam, ennek ára kb. 360 Ft és 360 g-os, tehát 1000 Ft belőle 1 kg.

Ha ezzel töltöm meg a Squiz tasakot (almapüré ára + higításhoz víz + tasak egyszeri használatának ára), kb. 140-150 Ft-ra jön ki egy darab megtöltött tasak.

Tudom, tudom, mennyek ezzel a sok számmal a sunyiba… 🙂 De érdemes még egy utolsó számítást elvégezni, azaz beszorozni a darabárat azzal, ahány ilyen “nyunnyogatót” venni szoktál egy hónapban. Nálunk elég sok fogy, és gondolom, nem vagyunk vele egyedül.

Amikor ezt kiszámoltam, fogtam a fejem, hogy eddig miért nem így készítettem Artúr egyik nagy kedvencét. Mostantól ez máshogy lesz, napi szinten használom a Squiz tasakot.

Ha megtetszett az ötlet, és szeretnél te is pénzt megtakarítani, nézd meg a Bébispenót webshopban a Squiz újratölthető ételtasakokat, és válassz a gyereked ízléséhez passzoló mintát!

 

 

One thought on “Újratölthető ételtasak – Mennyit spórolhatsz vele?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.