14 pimasz ötlet a stresszmentes karácsonyért

christmas-cookies

Köszönhetően a hagyományos magyar családmodellnek, karácsony előtt a nőkre az amúgy is millió szerepükből eredő terheik mellett még az ünnep megteremtésének feladata is hárul. A meglepetések beszerzése, a lakás díszítése, hangulatteremtés, és persze a 15 féle étel elkészítése, mert Pista bácsi halászlevet szeretne, Marika néni viszont töltött káposztára vágyik, a távolról érkező Józsikát meg eltiltotta az orvos a zsíros ételektől. Na, puff.

Ráadásul egy kisbabás anyának ilyenkor a család kiszolgálása mellett még a baba hozzátáplálására is figyelmet kell fordítania. Ha egész évben nem üveges bébiételt kapott a kicsi, valószínűleg most sem szeretne azt adni neki – bár megjegyzem, attól sem dőlne össze a világ.

A lényeg, hogy együtt legyetek és meghitt legyen a hangulat!

Erről beszélgetünk majd csütörtökön az Anyák Hangja podcast karácsonyi adásában is. Itt tudod figyelni, és majd meghallgatni!

Lássuk, mivel lehet enyhíteni a ránk nehezedő nyomást?

 1. A magyar családoknál az ünnep középpontjában kétségtelenül az étkezés áll. Ezért a legtöbb stressz is a menü elkészítéséből, beszerzéséből fakadt. Jó, ha ezt tudatosítod magadban és megpróbálsz átszervezni belőle valamit.
 2. Ne akarj 8 félét főzni! Kerüljetek közös nevezőre az étkezésben! Ha egy kis fejtörést vagy előre tervezést is igényel, azért lehet találni olyan főételeket, amelyek méltóak a karácsonyi asztalra, és a 10 hónapos ugyanúgy eheti, mint a 90 éves, de még a cukorbeteg, vegetáriánus vagy gluténérzékeny rokonok is jól laknak.
  Én pl. vegán vagyok, a férjem tejtermékeket és tojást nem eszik, húsok közül pedig csak halat. Ja, és idén derült ki, hogy jobban teszi, ha kerüli a glutént. Anyukám cukorbeteg, az öcsém nagy húsevő, de sok mindent szeret, a 3 éves kisfiamnak meg nem adok nagyon fűszeres ételeket, meg húst sem. Így nálunk gyakori, hogy készül valamilyen köret, ami lehet krumpli, rizs vagy gluténmentes tészta, és ahhoz jön pl. gombapörkölt, esetleg egy halpaprikás vagy rántott hal. A köret közös, mindenki boldog. Süteménynek nagyon könnyű olyat választani, ami minden ízlésnek megfelel. Levesből is lehet készíteni egy alapot, amit aztán az egyik vendég hússal, a másik tésztával „szab személyre”. Ha töltött káposztát eszünk, azt gombás rizzsel vagy tofus rizzsel töltjük, vagy külön lábosban, de ugyanazzal az alappal és fűszerekkel készíthető húsos verzió is. Ez csak egy példa, én hiszek benne, hogy minden családban meg lehet oldani, ha a szándék, az empátia és a szeretet megvan.
 3. A családod egyes tagjai olyan maximalisták és kritikusak az eléjük kerülő étellel, mintha ők lennének a Michelin-bírák? Mielőtt ez arra ösztönözne, hogy neked mesterszakácsokat megszégyenítő menüket kell rittyentened fél karodon egy csecsemővel, gondolj arra, hogy ez a helyzet csak akkor válik számodra stresszé, ha belemész a játékba. Ők a bírák, de vajon akartál-e valaha Michelin csillagos lenni? Ők hozzák a (vélt vagy valós) elvárást, de te vagy, aki ezt ki akarja szolgálni.
  Egykori pszichológusom, ha a velem kapcsolatos elvárásokról meséltem neki, mindig megkérdezte: „És mi van akkor, kedves Anikó, ha nem úgy csinálja?” Én ilyenkor lefagytam, néztem rá értetlenül, hogy hogy gondolhatja, hogy van más opció. Pedig van, bizony.
  Képzeld el a másnap reggelt! Annak a napnak a másnapját, amikor nem feleltél meg a családi felügyelő bizottság karácsonyi menü iránti elvárásainak. Milyen ez a nap, milyen ez a reggel? Ugyanolyan, mint a többi, nem? Vagy talán még szebb.
 4. A családba épített Michelin-bírák ellen még egy jó védekezési mód, bár kétségkívül nem túl konfliktuskerülő hozzáállás: Legyél te a legigényesebb az étkezésedre, és akkor rögtön ők fognak akarni megfelelni neked, nem pedig fordítva.christmas-cookiesFotó: Public Domain Pictures
 5. Ér ételt rendelni. Nem, nem olyan lesz, mint a kihűlt, házhoz szállított pizza. Előre le lehet adni sok étteremben vagy piacon a karácsonyi menü igényt, és december 23-án elmenni érte. Így éttermi színvonalú halászlé, töltött káposzta vagy bejgli kerülhet az asztalra, te pedig kipihentebben tudod élvezni az ünnepet.
 6. Mi lenne, ha ezúttal nem nálatok lenne a családi összejövetel? Ha magától senkinek nem jut eszébe, hát jelezd határozottan, hogy kisbabátok van, jól esne, ha idén valaki más vállalná át az ünnepteremtés feladatát. Ha pedig még a gyermekágyas időszakban vagy, nyugodtan mondhatod azt is, hogy idén nem tudtok vendégeket fogadni és családi körutazásra indulni sem, nem beszélve a 250 km-re élő rokonok meglátogatásáról. Szerintem meg fogják érteni.
 7. Én már voltam Szenteste étteremben. Nagyon kellemes élmény volt, és egyáltalán nem éreztem miatta rossz háziasszonynak magam. Akkor már inkább királylánynak.
 8. Nézz körül a rokonságban, figyel-e valaki arra, hogy te is élvezni tudd az ünnepet! Hogy ne kelljen percenként 3x felpattannod az asztaltól, ne maradj le az ajándékozásról vagy a fotókról.
 9. Oszd le a leosztható feladatokat! Én pl. az egyedülálló öcsémet fél-egy órával hamarabbra szoktam hívni, mint a többi vendéget, és így tud segíteni teríteni, befejezni a fa díszítését, vagy játszik kicsit Artúrral. Ugyanígy elvihetik egy fél napra magukkal a kicsit a nagyszülők is, amíg ti Apával készülődtök.christmas-1100723_1280Fotó: pixabay.com
 10. Maradj a realitások talaján! A szupermarketek és mobilszolgáltatók karácsonyi tévéreklámjai nem a valóságot mutatják! Modell alkatú, kipihent embereket castingolnak hozzájuk, fodrászok, sminkesek és stylistok igazítják be a külsejüket hosszú órák alatt arra a pár perces felvételre, amíg tart a frizura, a smink és a széles mosoly. Az enteriőrt több fős lakberendező team tervezi meg hetek, talán hónapok munkájával. Ne akarj velük versenyezni, ne hidd, hogy a szomszédban is ilyen a karácsony!
 11. Ér, ha máskor nem is akarsz (miért nem?), legalább ilyenkor takarítónőt fogadni és vele végeztetni a nagytakarítást. És ér nem alaposabban kitakarítani, mint máskor. A gyertyafényben senkinek nem fog feltűnni, hogy nem tegnap pucoltál ablakot, vagy pókháló maradt a radiátor mögött. Sőt, semmi sem fog nekik feltűnni, csak és kizárólag a kisbabád szemének csillogására fognak figyelni, és hogy milyen lelkesen bontogatja a csomagokat, és örül-e az ajándéknak. Ezekről a pillanatokról te se maradj le, mert épp valaki másnak szedsz repetát a párolt káposztából!
 12. Nem kell frissen fodrászoltan, nagyestélyiben várnod a vendégeket. Kis túlzással akár pizsamában is lehetsz, mert ha magad elé tartod a gyereket, mindenki rá fog fókuszálni, és észre sem veszik a „bibit”. Oké, nyilván nem pizsamában leszel, de tudd, hogy megtehetnéd. Egy farmer és egy pulcsi pont jó lesz erre az estére.
 13. Ha a babádnak pürés ételt szeretnél adni, azt el lehet készíteni napokkal előtte is. Tálalás előtt elég csak forró vizes edénybe állítani a püré tálkáját és kicsit átkevergetve felmelegíteni. (Ezt valamelyik jó fej vendégre is rábízhatod.) A püré, ha nem evett bele senki, hűtőben 2 napig eláll. Hátra tedd a polcon, ha lehet!
 14. Ajándékot webshopokból! Ajánlom pl. az enyémet. Tudom, tudom, hogy szállítási díjat is kell fizetni. De ha belegondolsz, hogy gyerekkel elzarándokolni a boltokba, fél óráig keresni a parkolóhelyet (tömegközlekedéssel talán még nehezebb), egyszerre nézelődni és a gyerekre is figyelni milyen kimerítő, és az is költséges, akkor a szállítási díj kifizetése megváltásnak tűnik.

decoration-690232_1280Fotó: pixabay.com

Ne vállald túl magad, mert abból nem csodaszép ünnep, hanem feszültség, kimerültség és sírás lesz! Ilyen sok szerepet ellátni, ennyi elvárást kiszolgálni kimerítő, nem csak fizikailag, de lelkileg is. Legyetek inkább együtt és szeressétek egymást úgy, ahogy vagytok! Háromfogásosan, lebukott pulcsiban vagy csomagolópapír helyett ajándékzacskóba rejtett ajándékokkal! A lényeg a meghitt hangulat!

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.