Riogatások, hisztériakeltés a médiában (Vegetáriánus és vegán hozzátáplálás – 2. rész)

“Vegetáriánus gyerek? Te jó ég!” Méhkasba nyúlós téma, beismerem. A média sajnos hiszterizál, szokás szerint a szenzációt keresi, ezért a szélsőséges eseteket emeli ki, mint mindenben, majd általánosít egy teljes közösségre. Elülteti az olvasók, tévénézők fejében, hogy aki pl. vegetáriánus vagy vegán módon táplálja gyermekét, az veszélyezteti annak egészségét, megvon tőle valamit, még durvább esetben halálra éhezteti babáját puszta szeretetből. 

Holott a megfelelően összeállított, változatos vegetáriánus vagy vegán étrend bizonyítottan sok súlyos betegséget előz meg illetve csökkenti azok esélyét, és megfelelő minden ételszakaszban.

Egy védőnő mondta nekem, hogy ő a vegetáriánus családoknál azt tapasztalja, hogy sokkal gondosabban, nagyobb odafigyeléssel állítják össze a család, és így a gyerekek menüjét is, mint az „átlagos” családok. Természetesen ezt is lehet jól és rosszul csinálni, hiszen aki chipsen és kólán él, az is vegetáriánusnak számít, de egészségesnek aligha nevezhető. Ugyanakkor sok változatosan táplált, húst még sosem kapott gyereket is ismerünk, akik sem súlyban, sem magasságban, sem egyéb fejlettségben nem maradnak el vegyesen táplált társaiktól, sőt, sokuk kimondottan nagy babának számít.

avocado500pixabay

A média sajnos ezeket a gyerekeket pár héttel ezelőttig egyáltalán nem mutatta meg, és mostanában is csak épp, hogy felvillantja, hogy ilyen is létezik. Azzal is keveset foglalkozik, hogy ha valaki ezt az utat választja, hogyan tudja azt a legjobban csinálni. Sokszor azt sugallja, hogy a hús alap a táplálkozásban, és aki húst fogyaszt, az következésképpen egészséges, egészségesebb, mint aki nem. Ez nem csak azért veszélyes, mert a vegán családok ellen általános támadást indít, hanem mert meg is nyugtatja a vegyes táplálkozású családokat, hogy velük minden a legnagyobb rendben van.

média és táplálkozás

A média szerint

A valóság azonban az, hogy a vegetáriánus, vegán családokra sokkal inkább jellemző, hogy nem járnak gyorséttermekbe, nem adnak cukrozott ételeket a gyerekeiknek, és általánosságban jobb minőségű alapanyagokat használnak, mint a vegyes táplálkozású családok. Ráadásul sokat foglalkoztatja őket a táplálkozás, ezért az áltag szülőknél tájékozottabbak. Ezekről sajnos mind nem esik szó a sajtóban, csak a szélsőséges, 4 kg-ra fogyott szerencsétlen gyerekekről, akik csak vizet és almát kaptak, s akiknek szüleit minden jó érzésű ember, legyen akármilyen táplálkozású is, súlyosan felelőtlennek tartja.

Egy ütős kép – Ez is egy vélemény

Kezdő szülőként engem személy szerint megdöbbentett, hogy maguk a szakemberek, akiknek nem a riogatás, nem a családok életébe beleszólás és a helyettük való döntéshozás a feladatuk, hanem a családok segítése, mennyire passzívan vagy elutasítóan állnak a témához. Persze vannak kivételek, és nekünk szerencsénk is volt, hogy még a nem választható védőnő is csak annyit mondott, hogy úgy látja, mi ebben tájékozottabbak vagyunk, mint ő, úgyhogy nem szól bele. Az első gyerekes, bizonytalanabb szülők viszont ennél többet várnának, igazi segítséget, ha elakadnak.

Nem vagyok se dietetikus, se védőnő, se gyerekorvos, és brit, kanadai, német tudós se, úgyhogy a világot nem én fogom megváltani, de azok számára, akik kezdőként kívánnak a vegetáriánus vagy vegán gyerektáplálás útjára lépni, szeretnék segítséget nyújtani.

A témában ez a cikk is érdekes, és olyasmiket mond ki, amiket máshol még alig olvashattunk: A vegán gyereknevelés nem visszaélés

Kerestem szakértőket, akik saját tapasztalataik és megfigyeléseik alapján is támogatóak ezzel az életmóddal kapcsolatban. Így alakult, hogy Bakkné Reisinger Orsolya segítségével, aki védőnő, a Mérlegen a vegetarianizmus c. könyv szerzője, két gyermek édesanyja, maga is vegetáriánus, majdnem vegán, sikerült sok információt összeszednem, amelyeket a cikksorozatomban megosztok. Ezúton is köszönöm Orsi támogatását!

Kövesd a folytatást!

A cikksorozat további részei:

 

 

5 thoughts on “Riogatások, hisztériakeltés a médiában (Vegetáriánus és vegán hozzátáplálás – 2. rész)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük