Vendégpost: 5 anyabarát recept

A Nekünk bevált blog szerzőjét, Fekete Imolát jó ideje ismerem, még azokból az időkből, amikor egyikünk sem volt anya, sőt, talán még a kisfiaink gondolata sem született meg. Azóta mindketten sokat változtunk, meg persze a kapcsolatunk is. Amióta édesanyaként szerzett tapasztalatairól blogot vezet, egyfajta “tanítómnak” is tartom. Sokszor az ő gondolatainak olvasása segít átlátni egy addig reménytelennek tűnő nevelési helyzetet. Sok mindenben hasonlóan gondolkodunk, de máshogy táplálkozunk. Ezért kértem fel, hogy vendégbloggerként ossza meg a Bébispenót olvasóival is, milyen ételeket készít kisfiának. 

Íme Imola 5 kedvenc anyabarát, tehát gyors és egyszerű receptje:

 

  1. Rozmaringos csirke

Brozmaringos csirkeevallom, hogy anyaságom egyik nagy kihívása volt megtanulni ízfokozó nélkül ízesen főzni. Ugyan kellett pár hét, hogy a Vegetához, húsleveskockához szokott ízlelőbimbóink lejöjjenek a nátrium-glutamát “csodájáról”, de megtörtént. Viszont, hogy ne maradjon trükk nélkül anya, ha nincs idő, se tudomány a fűszerezéshez, vagy több vizet sikerült a leveshez löttyinteni, akkor jól jön egy kis Naturella, nátrium-glutamát mentes ételízesítő.

A csirkerészeket elhelyezem egy jénai tálban, majd egyenként megsózom mindkét felüket és megszórom őket flekken fűszerkeverékkel. Felszeletelt fokhagymát dugdosok a bőrük alá. Köré- és rápakolom a zöldségeket, gyümölcsöket: hasábokra vágott répát, almát, körtét, paradicsomot, felkarikázott krumplit. Rátépkedek egy-két szál rozmaringot még. Ér egy kis bort is löttyenteni alá, bár a friss fűszer-gyümölcs-hús kombinációnak alapból pikáns szaftja lesz. Végül a jénai szélét körbevizezem az ujjammal, hogy szépen rátapadjon az alufólia. Legalább egy órát állni hagyom a hűtőben, hogy megszívja magát a hús. (Enélkül is jó, de így még finomabb lesz). A 200 fokra előmelegített sütőben 45 percig sütöm. Majd lepakolgatom a húsról a zöldségeket, hogy mindenhol érje a grill, és 10 percig pirítom a sütőben. Időnként meglocsolom a levével.

Ezt láttad már?

Skip Hop Zoo evőeszközök - denevér

 

 

  1. Babanasi

babanasi

Meglepődve tapasztaltam, hogy sok babakeksz tartalmaz hozzáadott cukrot. Pedig főleg a hozzátáplálás kezdetén érdemes kerülni, mert nincs szüksége rá a baba szervezetének. Cserébe viszont teljesen eltolhatja az ízérzékelését. Egy cukros piskóta után már nem lesz akkora élmény egy alma vagy banán…

Ezért is örültem meg az egyszerű receptnek, amit egy Lili nevű kislány anyukája küldött át. Reszelt illetve összetrancsírozott gyümölcsöt (pl.: barack, banán, alma) annyi rizsliszttel keverek össze, hogy lepényeket tudjak formálni belőle. Majd 180 fokon legalább 15 percig sütöm őket. Joghurtba mártogatva is nagyon finom.

 

  1. Tojáslepény

IMG_0242Olyan állagú reggelire volt szükségem, amit akár marokra fogva is tud enni a kicsifiú. Így lett a klasszikus tojásrántottából szeletekre vágható lepény.

Felvertem 1 db tojást 1 evőkanál zabkorpával, meg némi reszelt sajttal. Ha van otthon pár szem koktélparadicsom, olivabogyó, azt is bele szoktam vágni. Majd először megsütöm az egyik felét, utána ráfordítom egy kistányérra, és onnan visszacsúsztatom a lepényt a serpenyőbe, hogy a másik fele is megsüljön. (Néha megpróbálok azzal menőzni a lábamnál toporgó kicsifiúnak, hogy feldobom és a levegőben fordítom meg, de sajnos nagy a hibaszázalékom még…)

 

  1. Hamis palacsinta

banánlepényEgy külföldi blogban olvastam az 1 tojás+1 banán palacsintáról. Annyit módosítottam, hogy dúsítom még egy kis zabkorpával a villával szétnyomkodott banánt, utána keverem hozzá a tojást. Majd a tojáslepényhez hasonló módon, vajon sütöm ki. Szeletkékre vágva pont babakézbe való.

 

  1. Rakott tojás

rakott tojásMi nagyon szeretjük a tojást, úgyhogy sokféleképpen szoktam készíteni. Ez a hétvégi verzió, mert kicsit több időt igényel, mint a klasszikus rántotta.

Egy tojást felverünk és a tojáslepényhez hasonló módon laposra sütjük. Közben felvágjuk a “hűtőmaradékokat”: sonkát, paradicsomot, paprikát, pici hagymát és a reszelt sajttal együtt, a félig megsült kör forma egyik felére halmozzuk. Majd egy falapát segítségével ráhajtjuk a másik felét, jól meglapogatjuk, hogy egyben maradjon, és így sütjük még egy picit. Ügyeskezű mamik meg is fordítják még egyszer. Szeletkékre vágva igazán gusztusos, ahogy kifolyik belőle a sajt.

További anyabarát receptek itt:
5 gyors anyabarát étel

Ezt láttad már?

FRUCHTBAR BIO Gyümölcsös víz áfonyás-almás 250 mlSkip hop nagy tányér unikornis

 

 

4 thoughts on “Vendégpost: 5 anyabarát recept

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük